Wetenschap verklaart mindcontrol!

Een nieuwe studie werpt licht op hoe mensen onze geest beïnvloeden en beheersen. Onderzoek bij muizen, waarvan de hersenen opmerkelijk veel op mensen lijken, laat zien dat onze hersenen worden beïnvloed door de mensen om ons heen. De belangrijkste factor is dominantie. De hersenen van de ondergeschikte muis gesynchroniseerd met de dominante muis. Dit geldt waarschijnlijk voor onze relaties. Doorgaans nemen mensen met sterkere persoonlijkheden de beslissingen en krijgen hun behoeften vaker dan hun partners.

Andere factoren spelen een rol. Hoe meer de muizen met elkaar omgingen, hoe meer hun hersenactiviteit werd gesynchroniseerd. Vandaar dat de levensduur en intensiteit van een relatie van invloed zijn op de mate waarin degenen die dicht bij ons staan ​​invloed hebben.

Een verdere draai aan hersensynchronisatie zet twee soorten hersencellen aan. Een set is gericht op ons eigen gedrag en een tweede set is gericht op andere mensen. Hoe we denken en waar we onze aandacht op richten is van belang. Op de Carnegie Mellon University volgen neurowetenschappers onze gedachten in fMRI’s hersenscans om te zien welke gebieden en neuronen oplichten. Zelf- en andere neuronen lichten in verschillende mate op bij bepaalde populaties. (60 Minutes Ep. 52, “Hoe MRI-scans wetenschappers de fysieke samenstelling van onze gedachten laten zien”, 24 november 2019.)

Dominantie versus macht in relaties

Idealiter zijn vriendschappen en intieme relaties in evenwicht, zodat zowel vrienden als partners een gelijke stem hebben in de besluitvorming. Over het algemeen wordt aan beide individuen voldaan. Ze kunnen elk voor zichzelf opkomen en onderhandelen. Er is geven en nemen en compromissen sluiten. Dit is een onderling afhankelijke relatie. Het vereist autonomie, zelfrespect, wederzijds respect en assertieve communicatieve vaardigheden.

Contrasteer codependente relaties die onevenwichtig zijn, wat vaak het geval is in misbruikrelaties. De ene persoon leidt en de andere volgt; de een domineert en de ander accommodeert. Sommige relaties worden gekenmerkt door voortdurende conflicten en machtsstrijd. Het overwinnen van schaamte en codependency beschrijft eigenschappen en motivaties van “Master” en “Accommodator” persoonlijkheden. De meester is agressief en gemotiveerd om macht en controle te behouden, terwijl de accomodator passief en gemotiveerd is om liefde en verbinding te behouden. De meesten van ons hebben aspecten van beide typen in onze persoonlijkheid, hoewel sommige mensen overwegend in één categorie vallen. Veel codependents zijn bijvoorbeeld accommodators en de meeste narcisten geven er de voorkeur aan meesters te zijn.

Hoe de hersenen van onze partner onze geest beheersen

Hersensynchronisatie stelt het dominante dier in staat om dieren te leiden en ondergeschikt te maken om zijn signalen te lezen en te volgen. Het nieuwe onderzoek suggereert dat in ongelijke relaties het brein van de dominante partner dat van de ondergeschikte partner zal meeslepen, wiens brein ermee zal synchroniseren. Dit patroon wordt meer ingeburgerd naarmate het paar langer met elkaar omgaat. Sommige personen, waaronder medeafhankelijke personen, zijn assertief en lijken zich onafhankelijk te gedragen vóór of buiten de relatie. Maar eenmaal gehecht aan een meester, accommoderen ze steeds meer de dominante partner. Er zijn veel variabelen aan het werk, maar vermoedelijk is hersensynchronisatie er een die het voor de ondergeschikte persoon in de relatie moeilijker maakt om autonoom te denken en te handelen en de machtsonbalans aan te vechten.

Codependents en accommodators richten zich meer op anderen dan op zichzelf. Ze geven toe zichzelf te verliezen in relaties. Ze volgen en passen zich aan de behoeften, wensen en gevoelens van andere mensen aan. Als je ze vraagt ​​waar ze aan denken, gaat het meestal over iemand anders. Daarom veronderstel ik ook dat hun ‘andere neuronen’ consistenter oplichten dan ‘zelf-neuronen’. Hun persoonlijkheden zetten hen daartoe aan. Daarentegen lichten de hersenen van meesters en narcisten waarschijnlijk “zelf-neuronen” meer op dan “andere neuronen”.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *